Belgische primeur: Decathlon en Zero Emission Solutions lanceren nieuw energiemarktmodel

Belgische primeur: Decathlon en Zero Emission Solutions lanceren nieuw energiemarktmodel

Decathlon België en het energiestudiebureau Zero Emission Solutions kondigen met trots de eerste commerciële virtuele power plant (VPP) in België aan. Een nieuw energiemarktmodel dat bestaat uit 3 componenten/varianten:

  1. Netting: Op een 25-tal vestigingen van Decathlon liggen zonnepanelen, goed voor 27% van het huidige verbruik. Op zeer korte termijn, in 2021 al, streeft de sportketen ernaar om één derde van de stroom uit eigen zonnepanelen te halen Door meer PV te plaatsen dan ter plaatse nodig, kan Decathlon haar zonnestroomoverschotten op andere sites gebruiken.
  2. CPPA’s: Decathlon lanceert een tender voor nieuwe windturbines en zonneparken die rechtstreeks stroom aan de sportwinkelketen kunnen leveren.
  3. Energy community met klanten: Decathlon zal zonnestroom van haar particuliere klanten afnemen in ruil voor een zonnekrediet op de Decathlon-klantenkaart (enkel voor prosumenten met een digitale niet-terugdraaiende teller). Dit is het meest baanbrekend en vernieuwend onderdeel van de VPP.

De injectie van bovenvermelde zonnestroom wordt via het door Zero Emission Solutions ontwikkelde VPP-platform ‘Zero Emission Sourcing’ gemonitord. Zo kan Decathlon te allen tijde op kwartuurbasis zien waar haar stroom vandaan komt. Ook dat is nieuw op de Belgische markt: CPPA’s bestaan al langer, maar Decathlon is de eerste waar die matching tussen productie en afname op hetzelfde ogenblik gebeurt.

Joeri Moons, Sustainable Development Leader bij Decathlon: “De VPP moet instaan voor gemiddeld driekwart van het dagverbruik van Decathlon. Decathlon wil hiermee ‘first mover’ zijn in de energietransitie waarvan we aan het begin staan. Decathlon wil nieuwe en lokale hernieuwbare energie stimuleren door een redelijke en stabiele prijs te betalen in een langetermijncontract. En Decathlon wil vooral haar klanten betrekken bij die transitie.”
Joeri Moons (Decathlon)
Joeri Moons (Decathlon)
Alex Polfliet, zaakvoerder van Zero Emission Solutions: “Hernieuwbare energie kan enkel subsidieloos worden wanneer een correcte prijs voor de groene stroom wordt betaald. Het door ons ontwikkelde en gefinetunede marktmodel zorgt daarvoor. Ons ICT-platform zal als een ‘tinder voor groene stroom’ vraag en aanbod bij elkaar brengen.”
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten: “De Decathlon-energiegemeenschap zorgt ervoor dat de productie van groene stroom door hun klanten beter wordt afgestemd met de vraag naar stroom die Decathlon heeft. Het vertrouwen in hernieuwbare energie is de afgelopen weken ernstig geschaad. Met dergelijke duurzame en slimme oplossingen wordt er een win-win-situatie gecreëerd. De consument krijgt in ruil voor hun zonneoverschotten een zonnebonus en Decathlon bouwt haar aandeel groene stroom verder uit. Het toont ook aan dat bedrijven en burgers cruciale partners zijn in de energietransitie. Het is goed voor de portemonnee en goed voor de planeet.”

Voor meer info
Decathlon I Joeri Moons (Sustainable Development Leader) I 0473 22 42 63
Zero Emission Solutions I Alex Polfliet (zaakvoerder) I 0499 71 69 90
RCA I Kirsten Van de Werf I kirsten@rca.be I 0492 12 77 54