Decathlon lanceert crowdfunding voor amateursportclubs

Campagne SUPPORT YOUR CLUB wil clubs in moeilijkheden helpen na corona

Veel Belgische amateursportclubs hadden het al niet makkelijk, en na meer dan een jaar pandemie staat velen het water aan de lippen. Via de groots opgezette campagne ‘Support Your Club’ wil Decathlon Belgium de hoogste noden helpen lenigen. De sportwinkelketen slaat de handen in elkaar met Crowd’in en het ACFF, en krijgt de steun van Sporteasy, Wallsport en de Koning Boudewijnstichting. Bekende atleten uit alle sporttakken lenen hun gezicht voor de actie.

De coronacrisis heeft veel amateursportclubs in ons land hard geraakt op financieel, maar ook op materieel vlak. Nu de activiteiten hervat worden, hebben velen een herstelplan en -middelen nodig om met vertrouwen naar de toekomst te kunnen kijken.

Salim Bennis van Decathlon: ”Als sportwinkelketen is het onze missie om de voordelen van sport beschikbaar te maken voor zoveel mogelijk mensen. We kunnen dus onmogelijk de ogen sluiten voor deze problemen. Na uitgebreid overleg met bonden en federaties ondernemen we nu concrete actie. In deze omstandigheden is solidariteit belangrijker dan ooit.”

Hoe werkt Support Your Club?
Support Your Club is geen oproep tot donaties. Het is in de eerste plaats een crowdfundingcampagne om geld in het laatje te brengen. Sportclubs in het hele land kunnen intekenen op de nationale campagne, zodat zij een veel breder publiek kunnen bereiken. Het is de bedoeling dat de clubs speciale items voor een bepaalde prijs te koop aanbieden (geen biedingen). Denk aan gesigneerde truitjes, tickets voor wedstrijden of evenementen, tot exclusieve sponsoring enz.

De clubs worden uitgenodigd om hun project op het Crowd’in platform in te dienen. Het Belgische Crowd’in is gespecialiseerd en staat bekend om zijn hoge succespercentage. Het platform voorziet ook ondersteuning met een complete gids en strategie aangepast aan sportclubs. Support Your Club loopt sinds 10 mei bij de voetbalclubs, en gaat vanaf 1 juni 2021 voor alle sporten open.

Zonder amateurclubs geen topsport
Decathlon doet zelf ook nog een stevige duit in het zakje. Zo schenkt Decathlon bij een geslaagde funding 5% van het streefcijfer aan de club in de vorm van waardebonnen in de winkels. Bij de Koning Boudewijnstichting wordt een rekening geopend voor schenkers en bedrijven (vanaf 500 euro). Zij zullen belastingvrije giften ontvangen om een fonds te creëren dat de campagnes aanvult waar niet 100% van de doelstelling werd bereikt.

Tal van topsporters die hun carrière begonnen in de amateurclubs ondersteunen de actie. Kévin Vandendriessche (KV Oostende): “Zonder de amateurclubs bestaat er geen topsport. Hier krijg je van kindsbeen af de smaak te pakken en wordt talent ontdekt en ontplooid. Daarnaast hebben ze een cruciale sociale functie. We moeten er alles aan doen om clubs door deze moeilijke tijd te loodsen.”

Ook Thomas Briels, Jill Boon (Hockey), Aline Zeler, Thomas Chatelle, Mbo Mpenza, Steve Darcis, Tia Hellebaut, Cédric Desmedt (Honkbal), Mathieu Verschelden (Rugby), Yuhan Tan (Badminton) en vele anderen zetten hun schouders onder de campagne.

v.l.n.r.: Thomas Rodrigues Pereira (ACFF), David Delferière (ACFF), Quentin Gaillard (Crowdin) en Amaury Keusters (Decathlon)


Meer info of wenst u een interview met een van de topsport ambassadeurs via:
Decathlon I Amaury Keusters I [email protected] I 0474 71 50 68
ACFF I Patrice Sintzen I [email protected] I 0486 91 67 99
Crowd'in I Quentin Gaillard I [email protected] I 0495 88 76 42