Decathlon koopt jouw stroom in ruil voor sportgerief

Primeur in België: klanten kunnen hun zonnestroomoverschotten verkopen aan sportketen

Samen met klanten een energiegemeenschap opbouwen in de strijd tegen klimaatopwarming. Dat is de volgende ambitieuze stap in de duurzaamheidsstrategie van Decathlon. Concreet wil de sportketen de zonnestroomoverschotten van haar klanten afnemen, in ruil voor een voordelig zonnekrediet. Op die manier kan Decathlon, via een netwerk van eigen zonnepanelen, nog meer groene energie inzetten. Energiestudiebureau Zero Emission Solutions ontwikkelde het nieuwe energiemarktmodel, een primeur voor België.

Download hier de videobeelden van de persconferentie (25/01/2021)

Vandaag haalt Decathlon al 27% van haar stroom uit zonnepanelen op de daken van een 25-tal vestigingen in ons land. Op zeer korte termijn, in 2021 al, streeft de sportketen ernaar om één derde van de stroom uit eigen zonnepanelen te halen. Maar daar stopt de duurzame ambitie niet: Decathlon nodigt haar klanten uit om samen de eerste concrete energiegemeenschap in België te vormen. Daarbij kunnen klanten hun overtollige zonnestroom aan hun favoriete sportwinkel leveren.

Dit energiemarktmodel, bedacht en ontwikkeld door Zero Emission Solutions, is even nieuw als revolutionair. Vanaf heden kunnen particulieren in het Vlaamse Gewest die zonnepanelen plaatsen, geen gebruik meer kunnen maken van een terugdraaiende teller. Bijgevolg zullen ze de stroom die ze niet meteen verbruiken op het net verkopen – wat voor sommige Brusselse particulieren nu al het geval is. De meeste traditionele elektriciteitsleveranciers bieden voor die stroom slechts een beperkte waarde.

Decathlon nodigt haar klanten met zonnepanelen nu uit om overtollige stroom te leveren in ruil voor een voordeligere ‘zonnebonus’ (waarde van 4,5 eurocent per kWh, wat het dubbele is van wat leveranciers gemiddeld bieden). Zo draagt Decathlon concreet bij aan een stijgend aandeel hernieuwbare energie en gaat de sportketen samen met haar klanten de klimaatopwarming tegen. Klanten die willen instappen in dit duurzame energiemodel, kunnen voor meer info en inschrijving terecht op de site https://decathlon.zeroemissionsourcing.com.

Joeri Moons, Sustainable Development Leader bij Decathlon: “Decathlon wil hiermee pionier zijn in de energietransitie waarvan we aan het begin staan. We willen lokale hernieuwbare energie stimuleren en onze klanten betrekken bij die transitie.”
Joeri Moons (Decathlon)
Joeri Moons (Decathlon)
Alex Polfliet, zaakvoerder van Zero Emission Solutions: “Hernieuwbare energie kan enkel subsidieloos worden wanneer een correcte prijs voor de groene stroom wordt betaald. Het door ons ontwikkelde en gefinetunede marktmodel zorgt daarvoor. Ons ICT-platform zal als een ‘tinder voor groene stroom’ vraag en aanbod bij elkaar brengen.”
Alex Polfliet (Zero Emission Solutions)
Alex Polfliet (Zero Emission Solutions)

Lees meer technische details over het energiemarktmodel van Zero Emissions Solutions.

Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten: “De Decathlon-energiegemeenschap zorgt ervoor dat de productie van groene stroom door hun klanten beter wordt afgestemd met de vraag naar stroom die Decathlon heeft. Het vertrouwen in hernieuwbare energie is de afgelopen weken ernstig geschaad. Met dergelijke duurzame en slimme oplossingen wordt er een win-win-situatie gecreëerd. De consument krijgt in ruil voor hun zonneoverschotten een zonnebonus en Decathlon bouwt haar aandeel groene stroom verder uit. Het toont ook aan dat bedrijven en burgers cruciale partners zijn in de energietransitie. Het is goed voor de portemonnee en goed voor de planeet.”
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten
Federaal minister van Energie Tinne Van der Straeten

Voor meer info
Decathlon I Joeri Moons (Sustainable Development Leader) I 0473 22 42 63
Zero Emission Solutions I Alex Polfliet (zaakvoerder) I 0499 71 69 90
RCA I Kirsten Van de Werf I [email protected] I 0492 12 77 54